...med glimtar från den gråskimrande vardagen, kantad av guldkorn och andra små smulor.









tisdag 22 februari 2011

Pedagogisk verksamhet även hemma....


Ibland så räcker tålamodet även till de egna barnen och deras kompisar och i eftermiddags skulle det bakas mockarutor och chokladmuffins.

Det kom äggskal i smeten och för mycket salt i muffinsen och det spilldes och rann. Men det dubblades även halva teskedar och måttades upp deciliter och det räknades och turades om. Minstingen hittade bokstavsströssel och stavade allas namn. Både läsning, skrivning, räkning och samarbetsförmåga tränades....
- Hur pedagogiskt som helst, och tänk vad gott det blir när man lyckats göra något nästan alldeles själv!








söndag 20 februari 2011

Män och kvinnor i reklamen.

Genusperspektiv och könsdiskriminerande reklamannonser var temat för kursföreläsningen i fredags. Efter att ha googlat i ungefär fem minuter har jag hittat så många upprörande  könsdiskriminerande och stereotypa reklamannonser så jag vill kräkas. 
Det är helt vanliga reklambilder som vi, våra barn och unga möts av varje dag (kanske med undantag för Dolce & Gabanas bild).  Bilderna talar för sig själv, men mild uttryckt kan man väl säga att det skiljer en del mellan hur man framställer flickor och pojkar i reklamen, för att inte tala om hur olika män och kvinnor framställs. Åtminstone jag associerar till ord som; beskydd, status, makt, sex och utnyttjande.

- Vad är det för syn på män och kvinnor som vi förmedlar till våra barn?
   
I morgon ska jag testa några av reklambilderna i skolan och höra vad eleverna har att säga.















onsdag 16 februari 2011

Romankaraktärer och snopen tågresa......

Hade sett fram emot en trevlig tågresa till Karlstad med nyinköpt tidning, latte och chokladbit. Dessvärre somnade jag innan tåget rullade ut från stationen och vaknade precis i tid så jag hann av tåget, yrvaken och med världens nackont.

Som tur var hade jag hunnit med latte och en stor chokladmuffins innan tågresan eftersom jag var ute i så god tid. I god tid till att iaktta intressanta människor runt omkring på Åhlensfiket i City.
Tror faktiskt man skulle kunna hitta karaktärer till en hel roman om man nu skulle behöva det;

Fastnade direkt för en färgstark fransk kvinna med korpsvart hår, vacker röd skinnkalender och reservoarpenna. (Jag är väldigt svag för vackra kalendrar, skrivböcker och reservoarpennor...) Hon satt och samtalade med en svensk kvinna i 50-årsåldern med tafflig franska om några pocketböcker som låg framför dem på bordet. Fransyskan gestikulerade stort, skrattade högt och antecknade. En stor ring glittrade på hennes finger och matchade naglarna och kalendern. Fransyskan bläddrade fram och tillbaka i den fulltecknade kalendern men till slut verkade de enas om en ny tid. Kvinnan med den taffliga franskan reste sig och gick, med broddar och foträta skor Fransyskan satt kvar i sina högklackade, välpolerade stövlar och fina kalender.

Kvinnan i manikyrdisken bakom fiket fick efter en lång stunds stående med rak rygg och onaturligt leende till sist en kund att slå klorna i. Efter noga övervägande valdes färg på nagellack och manikyren påbörjades. De samtalade lågmält och manikyristen nickade och log inställsamt.

Slutligen noterade jag tre män med ursprung från Mellanösten, kanske. En äldre herre i rock som omsorgsfullt torkade av bordet med en serviett innan han tog av sig rock och halsduk och hängde dem prydligt över armstödet. Under rocken hade han en välstruken vit skjorta och väst. Gråsprängt hår och välansad mustasch. Han satte sig bekvämt tillbakalutad i den gråa fåtöljen med händerna knäppta över magen.  Med sig hade han en yngre man, som behöll både mössa och jacka på. Han satt framåtlutad, trummade frenetiskt med benet under bordet och plockade nervöst med en serviett. Till bordet kom även en tredje man, mittemellan åldersmässigt med  kaffe och varsin chokladpralin. Även han behöll mössa och jacka på.

Väl i Karlstad festade jag loss på en subwaymacka och latte på hotellrummet. Den medhavda tidningen och chokladbiten njuter jag av i den stora dubbelsängen.







lördag 12 februari 2011

Efter snöstorm kommer sol....

Eller hur var det nu det var?
Här var det i allafall sånt snökaos igår att skolan stängde....för eleverna och vi som lyckades ta oss dit hade en lugn, skön dag med förmiddagsfika och gemensam lunch. Det är inte något vi lärare är bortskämda med.

Idag strålande solsken och -5 grader.


måndag 7 februari 2011

Initialer till ettåringar....

Jag har för ovanlighetens skull tagit mig tid och pysslat lite nu i helgen som gick.
Det resulterade i tre initialer; ett K och ett L till två blivande ettåringar och ett S till en storebror.




Vilka namn är det då som döljer sig bakom initialerna?

K som i Knut
L som i Livia
och
S som i Samuel och Storebror



söndag 6 februari 2011

Lantisar i storstan...

Igår lördag tog jag och småtjejerna en spontan tur in till Stockholm C. Vi tog pendeltåget in och gjorde Åhléns, Drottninggatan, PUB, Hötorget, Gallerian och till och med NK.

Minns när jag och mamma åkte till stan och shoppade, förr i världen förr, då fikade vi alltid på H&M vid Sergelstorg (det var länge sen det fiket fanns...) Då kostade två bullar, två såna där sockerkaksrutor med mintchoklad, ett glas saft och en kaffe 64:- . Igår kostade en fralla, två kladdkakor med grädde, en brownie, två glas läsk och en kaffe 244:-. Var inte det lite dyrt? Eller är det jag som börjar bli gammal bara? Visserligen var det väldigt tilltagna bitar och vi orkade bara hälften, så vi slog in alltihop i servetter och tog med oss resterna hem- det räckte till hela familjen.

Hursomhelst hade vi en mycket trevlig dag tillsammans, för ovanlighetens skull inget gnäll eller tjafs. Det var ju dock mycket att titta på för lantisar som oss, tillexempel en staty, som inte var en staty, utan en man med guldfärgat ansikte, röda kläder röd mantel och hanskar och allt. Han stod blick stillla när vi gick in affären (och vi trodde att det var en staty), men när vi gick ut vinkade han diskret till Agnes.
Sen var det demonstration på Sergels torg för Egyptens frihet och vi hade ett långt prat om varför det finns presidenter som inte är snälla och varför vissa länder har kung och andra president. Jag drog hela successionsordningen på en gång. Är man so-lärare så ska väl barnen ha lite fördelar ändå? Sen åkte vi tunnelbana och buss hemåt och då funderade vi om huruvida det var pendeltåget eller tunnelbanan som gick snabbast. Pojken mittemot sa att det absolut var pendeltåget!

Jag köpte vita ranunkler på Hötorget, och jag vet, det är mest blombilder här- men jag kunde bara inte låta bli att fota dem, de är ju så fantastiskt fina!