...med glimtar från den gråskimrande vardagen, kantad av guldkorn och andra små smulor.









söndag 26 december 2010

God Jul och God fortsättning....


God Jul och God fortsättning på julen, får det ju bli eftersom det var eviga tider sedan jag skrev något inlägg. - Av någon anledning har det varit såå mycket dagarna innan jul, och nu helt plötsligt är det redan annandagen....

Tända ljus, förväntansfulla barn, god mat, fina julklappar, mycket julgodis och trevlig samvaro är
några ord som får beskriva julen hos oss.








Bästa julklappen alla kategorier fick jag av världens finaste vän Linda, som har lagt ner all sin tid- och det är många timmar...., och kärlek i arbetet med dessa underbara grisar. Jag blir alldeles rörd av all omtanke och har inte ord att beskriva hur mycket hennes vänskap betyder!



Idag blir det bio med kusinerna och sen förhoppningsvis lite tid att bara slöa och ta det lugnt och njuta lite av julefriden!?



torsdag 16 december 2010

Potpurri av bak, julklappar, julkort och två hyacinter...

Vilken vecka- tur att det är fredag i morgon!

Det startade med Luciafirande måndag morgon 7.15 och slutade med julkmarknad 19.15. Tolv timmar med tre luciatåg, fika på alla ställen, göra, paketera och leverera pepparkaksmuffins och så gå på skolans julmarknad....




Resten av veckan har gått åt till att:

- Göra julgodis - vit chokladtryffel med lime.... Mmm
Testade att spritsa ut dem och det gick bra, tryffelsmeten fick dock stelna i kylen nån timme först.
Synd bara att det blir så få och att vi är så många.




 - Köpa fler julklappar och slå in julklappar.



- Göra julkort, som inte kom iväg i tid i år heller.



- Hänga upp två hyacinter i fönstret,



...och så allt annat som ska göras, som varken syns eller märks men som ändå måste göras.

lördag 11 december 2010

I väntan på snittamaryllisarna...

Igår fredag var jag, svärföräldrarna och alla barnen på julmarknad i Gamla stan. Som vanligt var det rått och kallt men fint och väldigt juligt. Såklart fikade vi traditionsenligt på Stadsmissionens fina café.
Idag har vi haft det lugnt och skönt, bakat chokladhjärtan, fikat, jag har gjort två dörrkransar av (köpt) lingonris, ( som jag tänkte fota i dagsljus i morgon). Vi har ätit god mat och myst i decembermörkret med tända ljus.

Min vita amaryllis har precis slagit ut och den har jag försökt fota från alla håll och kanter.
Två dagar innan jul köper jag alltid snittamaryllis som jag hänger upp och ner i verandafönstret i vardagsrummet. Då slår de ut precis till julafton. Det är julstämning! Till dess får jag njuta av min vanliga krukamaryllis!







Trevlig tredje advent!


tisdag 7 december 2010

Paketpysselracet har börjat....

Första julklappen är inslagen och klar. Nu ska den bara paketeras och frankeras och skickas över halva jorden till det stora landet i väst. Jag ville att det skulle se lite sådär svenskt och rustikt ut.




Sen återstår alla andra paket att slå in- omsorgsfullt och noga. Först måste de dock inhandlas. Har väl kommit ungefär halvägs. Men med fyra barn blir det några klappar och så får vi inte glömma föräldrar och svärföräldrar och den obligatoriska chokladasken till gammelmorfar Lasse och så....

Även om det tar många timmar, tejp och tålamod i anspråk så är inslagningen halva nöjet om inte mer.



måndag 6 december 2010

Tentaplugg med virkad glass..

Idag har jag börjat tentaplugga...igen. På fredag ska andra och sista tentan för terminen vara inlämnad och klar. Det började dock mindre bra med en sjuk sjuåring hemma. Hon var dock väldigt tålmodig och tapper medan jag pluggade i två timmar på förmiddagen. Sen frågade hon om hon fick gå till skolan i morgon....  Vi åkte allafall iväg till centrum och åt lunch. Så lite mys tillsammans blev det.

Eftersom jag inte hunnit med något annat idag så tänkte jag vara fräck och låna ett par bilder från Lindavirkar. I gengäld får hon lite reklam för sina fantastiskt fina och välarbetade virkalster. (Jag brukar nämligen sitta brevid henne och plugga när hon virkar, så jag vet...)

Den här glassen har jag beställt i julklapp till yngsta dottern som just nu är inne i en riktig glassperiod och  ritar glassar på löpande band som hon klipper ut och leker affär med. Då måste ju en virkad glass vara nåt att sätta tänderna i !






Bakelserna går inte heller av för hackor.... De här beställde min svägerska till en liten tjej i julklapp.





Visst blir man sugen?

- Skynda på och gör en egen beställning  om det ska vara hembakat till jul!

söndag 5 december 2010

Dans var det här...

Sista dansträningen på terminen får föräldrarna komma och titta på sina juveler. Gissa om man är stolt när ens lilla tjej skiner som en solstråle hela tiden och har lärt sig massor under en termin.





En glöggfika med vänner har vi också hunnit med- och ja, det går jättebra med köpta lussebullar och pepparkakor med mögelost. För baka har jag inte hunnit ännu.

Och sist men inte minst har vi ätit adventsmiddag hos svärföräldrarna. Alltid lika gott!


 



"Se upp i backen - tio hål i nacken...."

Idag bar det iväg med hela familjen till stora backen för lite pulkaåkning. Packa termos med varm choklad och bullar.  Lite lagom med folk och lagom länge, så att man slapp stå ute i 10 graders kyla utan att förfrysa sig om fingrar och tår.













fredag 3 december 2010

"Ryska posten"...

I kväll har jag blivit degraderad till garderobiär och kökspersonal när äldsta dottern har "kalas-party-fest-mingel"...eller vad man nu kallar det när man fyller elva år. Förutom att fixa fram snacks och sånt är jag ombedd att hålla mig undan. Inte så att hon skäms över mig, men leker man "ryska posten" och "sanning och konka" så vill man väl inte ha mamma i närheten. Hade man inte tårtkalas fortfarande vid den åldern när vi var små? Det är i alla fall vad jag vill minnas?  Men jag fyller år mitt i sommaren och det var aldrig nån hemma när jag skulle ha kalas. Kanske är det därför jag inte minns ryska posten?


Födelsedagsgris...



onsdag 1 december 2010

Kylan behåller greppet....

...vilket inte helt oväntat resulterade i att vattnet frös i natt. Ändå blir man lika förvånad varje år och står där utan morgonkaffe eller vatten till tandborsten. Maken fick ut med värmepistolen och det räckte med en och en halv timme.... den här gången. En tjock matta över brunnshålet och så massa snö på det. Vi får väl se hur länge det håller.

Inne är det fortfarande kallt, runt 15 grader. Ungefär lika många grader som det är kallt ute. Då har vi ändå lagt ner många pengar på ett helt nytt värmesystem. Återstår bara att få det att fungera bra också. Positivt var dock att jag fick ha maken hemma nån extra timme och när jag skjutsade honom till jobbet hann vi slinka in på ett mysigt kondis och ta en fika. Jag blev kvar och pluggade en lång stund och fick riktigt mycket gjort.

När jag kom hem hann jag precis ut och fota några bilder innan solen gick ner. Hoppas det blir lika fint väder i morgon också!